Co se děje v Rytířské ulici | Hledáte v Rytířské zajímavé místo pro obchodní schůzku? Zajděte do restaurantu Modrá růže | Ulice Rytířská, Praha 1

Nechte si zasílat novinky z pražských ulic

Zadejte váš email

Modrá Růže (Blue Rose) se nachází v samém srdci Prahy, mezi Václavským a Staroměstským náměstím, v blízkosti Stavovského divadla a mnoha obchodů. Nejen že můžete svého obchodního partnera oslnit dlouhou historií tohoto domu, ale můžete ve zdejším areálu i pohodlně zaparkovat.

Chcete pár informací k historii domu? Velkou slávu Praha zažila již v době raného středověku za panování českého krále Václava I, který pocházel z ryze českého panovnického rodu Přemyslovců a velmi podporoval rytířská klání. Do Čech turnaje přivezl jistý rytíř jménem Ojíř z Friedberga. O něm se tradovalo, že se často posilňoval v chladných sklepech v domě v Rytířské ulici a potom byl schopen položit k nohám dámy svého srdce i modrou růži. A tak dům U Modré růže dostal svůj název. Prvním majitelem domu, jehož jméno se dochovalo v písemnostech, byl měšťan Mikuláš od Věže, který dům koupil v roce 1364. Hned další majitel, pekař Pesslius z Domažlic, dal domu nový název Domažlický dvůr. Tam se později kromě pečení chleba také vařilo pivo a provozovala krčma. Roku 1509 dům koupil pláteník Kliment a dům se zase chvíli jmenoval U Kiliánů. Původní jméno domu U Modré růže vrátil v roce 1714 podnikavý obchodník Budín, který v něm obnovil prastarou tradici a provozoval zde vinný a pivní šenk. Ačkoli se majitelé domu během staletí střídali poměrně často, nikdo z nich už jméno domu nikdy nezměnil.